بسم الله الرحمن الرحیم
امام خامنه ای:"وحدت حوزه و دانشگاه یعنی وحدت در هدف، هدف این است که همه به سمت ایجاد یک جامعه اسلامی پیشرفته مستقل، جامعه امام، جامعه پیشاهنگ، جامعه الگو، ملت شـاهد، مـلتی که مردم دنیا با نگاه به او جرأت پیدا کند تا فکر تحول را در ذهن خودشان بگذرانند و در عمل پیاده کنند، حرکت نمایند."
بیست و هفتم آذر ماه سالروز شهادت روحانی مجاهد، انقلابی و دانشمند شهید دکتر مفتح به نام روز وحدت حوزه و دانشگاه نامگذاری شده است. روز وحدت حوزه و دانشگاه نمایان کننده هویت انقلاب اسلامی است که در روزگاران غلبه اندیشه سکولار، اخلاق و رفتار بریده از معنویت و علم زدگی مطلق بر تمامی ساحت های زیست انسان مدرن سربرآورده و علم و دین را کنار هم قرار داده است تا سعادت واقعی را در پرتو دانش و معنویت توامان برای انسان به همراه آورد.
تلاش برای حفظ، تبیین و ماندگاری اندیشه مترقی وحدت حوزه و دانشگاه امروز بیش از هر کس دیگری بر عهده نخبگان و فرزانگان حوزوی و دانشگاهی است و تحولات مستمر فرهنگی و تمدنی و ظهور مسائل نوپدید ضرورت این تلاش را مضاعف می سازد. برای وحدت حوزه و دانشگاه می توان زمینه ها و حیطه های همگرایی و وحدت را تعریف نمود.
مهمترین زمینه برای نیل به وحدت حوزه و دانشگاه فراهم ساختن امکان گفتگو بین حوزه و دانشگاه است. گفتگوی عقلانی و رهیافت به تبیین و تعارض برساخته عقلانیت مدرن و عقلانیت دین پایه به منظور یافتن ظرفیت های مشترک برای هم افزایی و بهره مندی از یکدیگر، گفتگوی علمی با تاکید بر چیستی و فلسفه علم در رشته های مختلف علمی و تلاش برای تدوین علوم انسانی و اجتماعی بر اساس رویکردهای انسان شناسانه هر کدام از حوزه و دانشگاه و گفتگو بر مدار نقش حوزه و دانشگاه در عرصه حکمرانی اعم نگاشت راهبردهای کلان، مشارکت در تهیه و تنظیم قوانین و ایجاد ساختارهای لازم قانونی و اجتماعی از زمینه های مهم وحدت حوزه و دانشگاه به شمار می آید که جز با گفتگو و توسعه کرسی های آزاداندیشی میسر نخواهد شد. علاوه بر زمینه های پیش گفته، سطوح مختلف حوزه و دانشگاه را می توان در دو بعد وحدت مبنایی و وحدت غایی صورت بندی کرد.
وحدت مبنایی در وهله اول حوزه معرفت شناختی را در بر می گیرد که در این بخش، هم دانشگاه باید معرفت وحیانی، معنوی و عرفانی را به رسمیت شناخته و اعتبار علمی به آن قائل شود و هم حوزه لازم است معرفت های بشری در علوم تجربی، انسانی و اجتماعی را دارای اعتبار دانسته و آن را در محک معرفت وحیانی قرار دهد نه اینکه به صورت مطلق در صدد نفی یا انکار آن برآید.
بعد دیگر وحدت مبنایی حوزه و دانشگاه بعد انسان شناختی است و لزوم تقریب و همگرایی بین هر دو از جهت تعریف انسان با توجه به انباشت دانش انسان شناختی در هر بخش ضرورتی اجتناب ناپذیر است. معرفت برآمده از حوزه در بخش تعریف انسان مطلوب و ظرفیت معرفت تجربی دانشگاه در تنقیح انسان موجود و محقق و البته امکان همگرایی هر دو برای تعریف سازوکارهای عبور از وضعیت محقق به وضعیت مطلوب انسان، می تواند حوزه و دانشگاه را به آن حد از تلاقی و همگرایی برساند که تلاش های آنان برای تدوین علوم انسانی و اجتماعی موثر بیافتد. اما بعد دیگر وحدت حوزه و دانشگاه بعد وحدت غایی است.
در این بعد هر دو پایگاه علمی حوزه و دانشگاه بایستی نقش خود را در دولت سازی، جامعه پردازی و در نهایت ساخت تمدن جدید اسلامی تعریف کرده و با تولید علم و فنآوری جامعه محور، نیازپایه و سعادت آفرین به عنوان پایه های اصلی شکل گیری و توسعه تمدن ها و جوامع فرهنگ پایه در ایفای این نقش خود گام بردارند.
دانشگاه بین المللی امام خمینی ره ضمن پاسداشت وحدت حوزه و دانشگاه، آگاهی از ضرورت تحقق آن در گام دوم انقلاب اسلامی و قدردانی از زحمات بی شائبه و پرحجم حوزویان و دانشگاهیان دغدغه مند در پرتو برکات انقلاب اسلامی و رهنمودهای عالمانه و مترقی رهبری معظم انقلاب اسلامی طی سالیان اخیر، راهکارهای زیر را به جامعه دانشگاهی و حوزوی پیشنهاد می دهد و اعلام می دارد به عنوان دانشگاه معین استان آمادگی کامل برای تحقق عینی آن ها را دارد:
۱. توسعه و ترویج گفتگوهای عقلانی، علمی و بر مدار حکمرانی در قالب کرسی های آزاداندیشی و علمی ترویجی بین نخبگان دانشگاهی و حوزوی ۲. عینیت بخشی به اهداف اندیشکده حکمرانی تاسیس شده در دانشگاه از طریق ایجاد امکان های هم افزایی حوزه و دانشگاه ۳. توسعه کمی و کیفی گروه های معارف دانشگاه های استان و ارتقای جایگاه گروه در تبیین نظری و عملی اهداف مشترک حوزه و دانشگاه ۴. حمایت از مطالعات، طرح ها و پژوهش های کاربردی در راستای تحقق اهداف حوزه و دانشگاه به ویژه در علوم انسانی و اجتماعی۵. ایجاد، تقویت و توسعه رشته های درسی مرتبط با گفتمان وحدت حوزه و دانشگاه نظیر جامعه شناسی اسلامی، روانشناسی اسلامی، مدیریت اسلامی و ... بر اساس ظرفیت های چشم انداز دانشگاه بین المللی امام خمینی ره ۶. هم افزایی حوزه و دانشگاه در تربیت نیروی انسانی متخصص و متعهد از طریق عملیاتی سازی تربیت اسلامی در محیط های دانشگاهی و حوزوی ۷. همکاری در برگزاری کرسی های نقد و نظریه پردازی ۸. تشکیل اتاق فکر آینده پژوهی انقلاب اسلامی ۹. همفکری برای ایجاد سازوکار مشترک برای تحقق دانشگاه و حوزه حکمت بنیان ۱۰. تولید برنامه های معرفتی مشترک میان حوزه و دانشگاه به منظور پخش از صدا و سیمای استان
هیئت رئیسه دانشگاه بین المللی امام خمینی ره "و من الله التوفیق"