به گزارش روابط عمومی دانشگاه، دکتر باقرعلی عادل فر در نخستین همایش بین المللی قزوین شناسی پیش از اسلام که با حضور مسئولان ملی در سالن اجتماعات بوستان دانشگاه برگزار شد با تاکید براینکه ویژگی فرهنگ قزوین با فرهنگ ایرانی گره خورده و دارای تداوم است ابراز کرد: بسیاری از محافل پیش از اسلام به مکانهای مذهبی پس از اسلام تبدیل شده است به این معنا که بسیاری از آثار و فرهنگهای پیش از اسلام به دوره پس از اسلام منتقل شده است.
وی افزود: بیشترین اطلاعات ما از منابع تاریخی به زمان شاپور اول و دوم ساسانی بازمیگردد که به نوبهای با قزوین در ارتباط است.
دبیر علمی نخستین همایش بین المللی قزوین شناسی پیش از اسلام عنوان کرد: ایران شناسی و موضوع هویت تاریخی ایران در دورههای مختلف به گونهای هویت فرهنگی تلقی میشود.
وی گفت: در کتبیه بزرگ بیستون تاکید شده که "برای زندگی کردن در ایران شهر باید از مرزها دفاع کرد، در مقابل گرسنگی و فقر بذر بکارید و دانا باشید و در کتیبه بیستون داریوش آمده که این سرزمین را باید از دروغ، خشکسالی و دشمن بکاهید و اخلاق را نیک بدانید" که این موارد نشان میدهد ما از فرهنگ دیرینه مهمی برخوردار بودیم.
این مسئول عنوان کرد: آثار باستان شناسی نشان میدهد حتی برای نوشیدن آب و مبارزه با دروغ هم تداببری وجود داشته و ما نیز باید بازنگری جدیدی از فرهنگ ایران داشته باشیم.
وی اضافه کرد: ما باید به مسئله قزوین در زمانهای مختلف پیش از اسلام، پس از اسلام، دوره معاصر و انقلاب بپردازیم و با این کار ایران شناسی را به جایگاه متعالی خود برسانیم.
وی ادامه داد: تمدن ایران چند هزار سال پیش از میلاد در کنار تمدن بین النهرین به عنوان تمدن ملی شناخته میشد و این درحالی بود که دیگر تمدنها حتی در هزارههای نخست میلادی در این جایگاه قرار نداشتند.
عادل فر مطرح کرد: قزوین یکی از شهرهایی است که پیوند بین جغرافیا و تاریخ، کشاورزی در آن وجود دارد و این پیوند اسباب تداوم قزوین شده است. وی عنوان کرد: پنج کمیته از جمله باستانشناسی، فرهنگ و زبان منطقه، استعدادهای گردشگری، سازههای تاریخی و مسائل آبی در راستا قزوین شناسی مورد بررسی قرار گرفته است.
وی در پایان صحبتهایش با تاکید بر اینکه انتظار ما برای تولید بیش از ۵۰ مقاله قزوین شناسی محقق شد گفت: امیدواریم بتوانیم با دستاوردهای باستان شناسی به احیا مسائل فکری، اندیشه و حتی وحدت ملی بپردازیم.